מחקר חדש מראה שבדיקה ניסיונית יכולה לסייע לרופאים לזהות סוג קטלני של זיהום פטרת בדם בתוך מספר שעות, ולא כעבור מספר ימים, כפי שניתן לקבל עם תוצאות הבדיקות הקיימות כיום. הבדיקה, שעדיין אינה זמינה, מאתרת זיהום קנדידה בדם.
הפטרת ידועה בעיקר בגרימת זיהומים נפוצים בנרתיק, אך כשהיא חודרת לזרם הדם, היא עלולה לגרום לזיהומים חמורים של איברים ורקמות בכל הגוף. הזיהום מועבר ברוב המקרים דרך צנתרים מזוהמים, ומזוהה בקרב חולים במחלות מורכבות, כגון חולים המאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ, או הסובלים ממערכת חיסונית מוחלשת.
קנדמיה – זיהום פטרת בדם
תסמיני מצב זה מעורפלים, וכוללים חום וצמרמורות, כך שהרופאים משתמשים בתרבויות דם כדי לאבחן אותו. כלומר, הם מניחים דגימת דם בתערובת מיוחדת המזינה את האורגניזם המפעיל את הפטרת, עד שהוא גדל מספיק על מנת להתגלות. אך המדענים שערכו את המחקר החדש, מסבירים שקנדידה צומחת לאט, ולוקח מספר ימים להשיג תוצאות בדיקת דם.
עד אז, זה עלול להיות מאוחר מדי מבחינת המטופל. כארבעים אחוזים מהאנשים הסובלים מזיהומי קנדידה בדם, מתים, והאבחנה המאוחרת נושאת חלק מהאשמה. המדענים פרסמו את ממצאי המחקר בגיליון אפריל של כתב העת Science Translational Medicine.
בדיקת דם חדשה לזיהוי פטרת: מהלך המחקר והשלכותיו
המדענים מסבירים שקבלת אבחנה מדויקת חיונית, כדי לאשר שהזיהום נובע מקנדידה, ולאתר את סוג הזיהום. יש להבין את הסוג הפרטני של הקנדידה, כך שניתן יהיה להשתמש בתרופה הנכונה נגד הפטרייה. במחקר החדש, צוות המדענים מצא שהבדיקה החדשה שפותחה יכולה לזהות באופן אמין את חמשת המינים הנפוצים ביותר של קנדידה, בתוך כשלוש שעות.
החוקרים השתמשו בדגימות דם מאנשים בריאים ושילבו אותם בדגמי שמרי קנדידה. בשלב הבא הם נתחו את הדגימות עם הבדיקה החדשה ועם תרבויות דם סטנדרטיות. שתי הבדיקות הניבו תוצאה "חיובית" ב-98% מהמקרים. מומחה שאינו מעורב במחקר דיווח שרגישות בדיקת הדם החדשה "טובה מאוד, ולמרות שעדיין מוקדם מדי לקבוע את יעילותה, היא נראית מבטיחה ביותר".
יתרונות בדיקת הדם לזיהוי פטרת
מה שמרגש במיוחד הוא שהטכנולוגיה יכולה לשמש לבדיקת פתוגנים אחרים שגורמים לזיהומים רציניים בדם. באופן אידיאלי, כשרופאים חושדים שלחולה יש זיהום בדם, הם יכולים לקחת דגימת דם ולבדוק אותה ישירות, ואז לקבל את התוצאה בתוך מספר שעות. הבעיה כרגע היא כי דגימת דם בדרך כלל אינה מכילה מספיק חיידקים מזיקים, בין אם הם פטרת או חיידקים, אותם ניתן לזהות.
בנוסף, הדם מכיל חומר גנטי רב אחר המפריע לאותו קטע של DNA שהוא פולש זר, ולכן קיים צורך בתרבויות דם. הבדיקה החדשה מבוססת על הליך שנקרא טכנולוגיית תהודה מגנטית, המסיר את המאפיינים המיותרים שמקורם בחומרים אחרים בדגימת הדם, ומאפשר לזהות את במדויק את זיהום הפטרת.
בדיקת דם לזיהוי פטרת: יש עוד עבודה לעשות
כעת נותר רק לוודא שבדיקת הדם החדשה עומדת במבחן מחקר בהיקף גדול. התהליך יצטרך גם להיות אוטומטי על מנת להיות ריאלי מבחינת בתי חולים קהילתיים קטנים יותר. החוקרים עובדים על ביצוע שיטה אוטומטית לחלוטין.
לא ידוע מה יהיו השלכות מחקרים בהיקף גדול יותר על בדיקת הדם החדשה, אך אם הבדיקה מאפשרת ליותר חולים לקבל את התרופה הנכונה במהירות, ניתן יהיה להציל יותר חיים. לדברי החוקרים, מחקרים מראים שהתחלת הטיפול בתרופות הנכונות לחולי קנדידה, יכולה להפחית בתוך 12 שעות את שיעורי מקרי המוות, מארבעים אחוזים ל-11%.