פטרת ציפורניים, ברמת ההגדרה הכללית, היא זיהום בציפורניים (לרוב ברגליים, אבל לעיתים בידיים) שהמקור לו הוא פטריות. מדובר בבעיה שכיחה במיוחד, שמופיעה על פי ההערכות אצל כ-10% מהאוכלוסייה הכללית, או אפילו כרבע מהאוכלוסייה באזורים מסוימים.
התסמינים העיקריים של פטרת ציפורניים הם שינוי צורה ועיבוי של הציפורניים, עכירות, שינויי גוון ולעיתים גם ניתוק של הציפורן מכף הרגל. שורש הבעיה הוא אסתטי במהותו, אם כי במצבים מסוימים עלולה הפטרת להתפשט גם לציפורני הרגליים או הידיים ולהביא לזיהומים בעור.
כיום ידועים לא מעט טיפולים אפשריים לפטרת ציפורניים, בין אם תרופות, משחות, פתרונות טכנולוגיים מתקדמים (דוגמת טיפול לייזר הנחשב לאחד היעילים והמומלצים לשימוש) וכמובן שגם "תרופות סבתא" לא מעטות. במאמר הבא נסקור עבורכם את האקונומיקה וננסה להחליט האם מדובר בפתרון לגיטימי, יעיל ובטוח לפטרת ציפורניים, או שמא מוצר שכדאי להשאיר למטרות ניקיון בלבד.
השריית כפות הרגליים באקונומיקה
יש המתבוננים באקונומיקה כ"פתרון קסם" למצבים רפואיים שונים, כאשר מיותר לציין שמדובר כאן בשימוש חיצוני באקונומיקה בלבד וכמובן שלא בנטילה שלה. ההנחה בבסיס השימוש היא שהרכיבים הקיימים באקונומיקה ישמידו את החיידקים – ממש כפי שהם משמידים חיידקים הנמצאים על גבי בגדים, כיורים, רצפות, משטחים ושלל פריטים אחרים. אלא שגם עם אקונומיקה לשימוש חיצוני יש להיזהר. כידוע, אקונומיקה עלולה להיות מסוכנת במגע עם העור, כך ששימוש בה על גבי העור בצורה ישירה הוא מסוכן.
הטיפול הבסיסי מושתת על השרייה של כפות הרגליים ה"בעייתיות" במים, בהם אקונומיקה. מה שחשוב להקפיד עליו הוא שכמות האקונומיקה אינה גדולה מדי: כמות גדולה של אקונומיקה עלולה להביא לכוויות או לגירוי לא נעים של העור, שרק יחמיר את הבעיה. לא תמיד יודעים היכן עובר הקו בין כמות סטנדרטית לכזו המסכנת את האדם, כאשר יש הטוענים שמינון שאינו עולה על פקק אחד עבור ליטר מים הוא הבטוח. בפועל, לא בטוח אם כדאי להסתמך על גישות מהסוג הזה. המציאות היא אנשים רבים שנפגעו ואף אושפזו בבית החולים עקב כוויות וצרות אחרות שמקורן באנטיביוטיקה אשר באה במגע עם העור שלהם.
האם הטיפול יעיל?
השורה התחתונה של השימוש באקונומיקה, כפתרון לפטרת ציפורניים, אינה חד משמעית. בעוד שיש אנשים שיטענו שהאקונומיקה היא שעשתה עבורם את ההבדל והעלימה את תסמיני פטרת הציפורניים שהופיעו אצלם במשך תקופה ארוכה, אחרים יצביעו על כך שמדובר בפתרון מאולתר, ללא ביסוס מחקרי ממשי.
אחת הגישות גורסת שהאקונומיקה יכולה להיות יעילה במידה מסוימת בעיקר על פטריה בשלבים הראשונים שלה, ורק לאחר שיוף של הציפורן או החלקים ממנה הנגועים בפטריה. מכיוון ששימוש בלתי מבוקר או שגוי באקונומיקה עלול לגרום לנזקים, אנחנו ממש לא בטוחים שאקונומיקה היא הפתרון שאתם צריכים לשאוף אליו לפטרת הציפורניים המעיקה.
טיפולים נוספים
אז מה כן אפשר לעשות, בהינתן הגישה שרצוי שלא להסתמך על האנטיביוטיקה? פתרונות מתחום הרפואה הקונבנציונלית, כמו גם טיפולים טכנולוגיים ומבוססים מחקרית (דוגמת טיפולי לייזר), עשויים לעשות יופי של עבודה. בהרבה מקרים נדרש שילוב של מספר טיפולים שונים, בין אם קונבנציונליים ובין אם אלטרנטיביים, על מנת להגדיל את סיכויי ההתגברות על פטרת הציפורניים.