רבים לא מודעים לכך שישנם סוגים שונים של פטרת הציפורניים ולכן מתייחסים לכל הסוגים כאל סוג אחד ולעתים אף מתייחסים למחלות ציפורניים שונות כאל פטרת הציפורניים.
עם זאת, כיום ידוע כי לא זו בלבד שפטרת הציפורניים מהווה רק כעשרים אחוז מסך מחלות הציפורניים אלא שישנם מינים רבים של פתוגנים שעשויים לחולל את המחלה וכן כי קיימות מספר דרכים בהן היא יכולה לבוא לידי ביטוי.
במאמר זה נפרט אודות הדרכים השונות בהן ניתן לסווג את המחלה.
סיווג של פטרת הציפורניים לפי סוג הפתוגן
סוג הפתוגן שחולל את המחלה בחולה מאובחן על ידי נטילה של דוגמית ציפורן ובחינה שלה מתחת לעדשת המיקרוסקופ. ישנם זנים שכיחים יותר, ישנם נדירים יחסית, ישנם כאלו שתוקפים בעיקר בני אדם שנוטים לשטוף את ידיהם לעתים תכופות מאוד, אחרים נפוצים בעיקר באזורים שמתאפיינים באקלים טרופי ועוד.
להלן הסוגים השונים של הפתוגנים שניתן לסווג לפיהם את סוג המחלה:
- Trichophyton rubrum ו- Trichophyton interdigitale – שני הדרמטופיטים שאחראים לרוב מקרי ההדבקה בבני אדם.
- Trichophyton soudanese, Trichophyton gypseum, Trichophyton tonsurans ו- Epidermophyton floccosum – דרמטופיטים נוספים שפוגעים בבני אדם בשכיחות נמוכה יחסית.
- שמרים שאינם דרמטופיטים ועובשים – בין 5-17% ממקרי פטרת הציפורניים מתפרצים בעקבות זיהום של שמרים שאינם דרמטופיטים כמו למשל Candida albicans או עובשים מסוג Neoscytalidium, Scopulariopsis אוAspergillus.
ישנם דרמטופיטים מסוימים שפוגעים רק בבעלי חיים ולא פוגעים בבני אדם, ישנם שאופייניים בעיקר לבני אדם ולא לבעלי חיים ועוד.
סיווג של פטרת הציפורניים לפי המופע הקליני של המחלה
כעת נפרט אודות שיטת סיווג אחרת שמבוססת על ההסתמנות הקלינית של המחלה להלן:
- DLSO (בין שישים לשבעים אחוז מהמקרים) – ראשי תיבות של המילים Distal and Lateral Onychomycosis. סוג זה מתאפיין בפגיעה שמתחילה מהקצה הדיסטלי (המרוחק מהאצבע) של הציפורן שהולכת ומתקדמת בהמשך הציפורן לכיוון האצבע. במידה ולא יינתן טיפול, הפטרייה תתפשט על פני כל שטח הציפורן בשלב מסוים. בסוג זה הציפורן הופכת לעבה יותר וגוון הציפורן משתנה לאפור או צהוב. עם זאת, במקרים מסוימים השינוי יתרחש רק בגוון או רק במידת עובייה של הציפורן. כמו כן, סוג זה בא לידי ביטוי בהתפוררות של שכבת הקרן בציפורן הפגועה.
- SWO (בין חמישה לעשרה אחוז מהמקרים) – ראשי תיבות של המילים Superficial White Onychomycosis. סוג זה מאופיין בהשתנות הצבע של הציפורן ללבן אטום וכן ביכולת לגרד את החלק הקרני המתפורר של הציפורן בקלות.
- PSO (גם כן מהווה בין חמישה לעשרה אחוז מהמקרים) – ראשי תיבות של Proximal Subungual Onychomycosis. סוג זה נגרם לרוב בעקבות זיהום של קנדידה ובא לידי ביטוי בין היתר בהופעה של בצקת מקומית בציפורן, באדמומיות ניכרת לעין וכן בתחושה של כאב בציפורן.
- TDO – ראשי תיבות של Total Dystrophic Onychomycosis. זהו הסוג הרביעי שלמעשה בא לידי ביטוי בכך שכל הציפורן מעורבת במחלה. זהו השלב הסופי של כל אחד מהסוגים שהוזכרו לעיל במידה ולא יזכו לטיפול.
סיווג לפי צורת ההעברה
שיטת הסיווג השלישית מתבססת על האופן שבו הועברה המחלה לאדם. ישנה חשיבות גם לשיטת סיווג זו כיוון שעל ידי אבחון של הדרך שבו הועברה המחלה לאדם ניתן ללמוד כיצד לשפר את דרכי ההתגוננות מפני הדבקה עתידית.
לפי שיטה זו ישנם שלושה סוגים עיקריים של פטרת הציפורניים. הסוג הראשון עבר מאדם חולה לאדם בריא באמצעות מגע, השני עבר ממשטח מזוהם כמו רצפת מקלחת והשלישי מבעל חי נגוע לאדם.