הקשר בין פטרת הציפורניים וגנטיקה

טיפול ואבחון פטרת ציפורניים זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון פטרת ציפורניים!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

הקשר בין פטרת הציפורניים וגנטיקההמודעות לגורמים הרבים שיכולים להגדיל את הסיכון לחלות בפטרת הציפורניים נמצאת בעלייה מתמדת בקרב הציבור הרחב.

בין היתר מדובר על גורמים שקשורים בהתנהגות שניתן למנוע אותם כמו למשל חוסר הקפדה על היגיינה, שימוש משותף במוצרי קוסמטיקה כגון מספרי ציפורניים או פצירה, הליכה ברגליים יחפות במקלחות ציבוריות ועוד.

עם זאת, רק בשנים האחרונות החלו לחקור באופן אינטנסיבי את אחד מגורמי הסיכון שייתכן שמהווה את גורם הסיכון המרכזי לחלות במחלה וכפי שכבר הסגירה אותנו הכותרת, מדובר על המרכיב הגנטי.

מה הקשר בין גנטיקה לפטרת הציפורניים?

במחקרים רבים שבוצעו במהלך עשרות השנים האחרונות, נמצא שבקרב משפחות רבות קיים סיפור משפחתי של פטרת הציפורניים. בעקבות כך, הועלתה תיאוריה לפיה המקרים האלו הם תוצאה של העברת הפתוגן מבן משפחה אחד לבן משפחה אחר.

על פניו מדובר על תיאוריה הגיונית שכן הפטריות, העובשים והשמרים השונים שגורמים למחלת פטרת הציפורניים להתפרץ מסוגלים לחיות גם מחוץ לגופו של האדם וראיה לכך ניתן למצוא בעובדה שניתן להידבק במחלה גם בעקבות שימוש משותף במספריים למשל כפי שציינו.

עם זאת, ככל שהלכו והתרבו המחקרים בתחום נראתה תופעה מעניינת מאוד שהפריכה את התיאוריה הזו. נראה כי במקרים שבהם התרחשו נישואים בין שני אנשים שאחד מהם סבל מהמחלה באופן כרוני ושבמשפחתו קיים סיפור משפחתי של פטרת הציפורניים ואילו השני לא סבל מהמחלה, לא התרחשה הדבקה והאדם שלא סבל מהמחלה לפני הנישואים, לא חלה בה גם אחריהם.

בנוסף לכך, ניתן לראות במחקרים רבים כי ישנן משפחות שבהן המחלה קיימת בכמה וכמה דורות ברציפות. לפיכך, העלו מספר חוקרים את הסברה כי הנטייה לחלות בפטרת הציפורניים עוברת בתורשה מהורה לצאצא.

כיצד הנטייה לחלות בפטרת הציפורניים עוברת מדור לדור?

לפי מחקרים רבים שנערכו בתחום בהם ניתחו עצי משפחה רבים מספור נראה כי הנטייה לחלות בפטרת הציפורניים מועברת באופן אוטוזומלי רצסיבי.

המשמעות היא שעל מנת שהצאצא יקבל את המחלה עליו לקבל את הגן שגורם לרגישות המוגברת משני ההורים במקביל. במידה ויקבל רק עותק אחד של הגן הפגום מאחד ההורים יוכל להעביר אותו לצאצאים שלו, אך המחלה לא תבוא בו לידי ביטוי.

נכון להיום לא הצליחו החוקרים לבודד את הגורם הגנטי הספציפי, כלומר את סוג המוטציה הרלוונטית שמגדילה את הסיכון לחלות במחלה. עם זאת, ידוע כי במידה ולאדם יש מספר קרובי משפחה בעלי קרבת דם שסובלים מהמחלה באופן כרוני, סיכוייו לסבול מנטייה זו גבוהים יותר באופן משמעותי מאלו של אדם שאין לו קרובים שסובלים מהמחלה באופן כרוני.

ההשלכות של המידע אודות הנטייה הגנטית

גם במידה והחוקרים בתחום יצליחו לאתר את המוטציה הרלוונטית בגן הרלוונטי שעלולה לגרום לנטייה גנטית לסבול מפטרת הציפורניים, אין משמעות הדבר שניתן יהיה לספק לחולים תרופה.

למעשה, לרוב המוחלט של המחלות הגנטיות אין כיום תרופה שמסוגלת לשנות את המוטציה ברמת הגן. עם זאת, במידה וניתן יהיה בעתיד לזהות את הגן הפגום בקלות, ניתן יהיה לאתר אנשים שנמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלה ואלו האחרונים יונחו באופן קפדני יותר כיצד להתגונן מפני המחלה.

כך למשל גם אנשים שסובלים מנטייה גנטית לחלות בסוגים מסוימים של סרטן אמנם לא יכולים לשנות את הגנום שלהם אבל במידה והם יגלו כי הם נמצאים בסיכון מוגבר, הם יוכלו לבצע שינויים באורח החיים שלהם שכוללים למשל ביצוע של פעילות גופנית, הימנעות מעישון, ביצוע בדיקות לאבחון של סרטן באופן תדיר מהרגיל ועוד.

קראו עוד:

הגורמים לפטרת הציפורניים

המרכז לטיפול ואבחון פטרת ציפורניים

המרכז לטיפול ואבחון פטרת ציפורניים מתמחה במתן מידע בתחום הטיפול ואבחון פטרת ציפורניים, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון פטרת ציפורניים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: