פטרת, זיהומים פטרייתיים של הציפורניים, עלולה להיות בעיה מתמשכת, מביכה וכואבת לעיתים. זיהומים אלו מתפתחים כאשר פטריות גדלות מתחת לציפורניים, מתחפרות מתחתיהן וגורמות להן להיות פריכות, עבות, דהויות ומעוותות.
הסימן הראשון של הפטרת הוא נקודה לבנה או צהובה המופיעה מתחת לקצה הציפורן, אשר בהמשך מתעבה ומעוותת את הציפורניים, ככל שהזיהום מתקדם.
פטריות גדלות מתחת ולתוך הציפורניים, יוצרות קרום, משנות את הצבע ומתחילות להכהות את מראה הציפורן. בנוסף, ציפורניים נגועות מפרידות לעיתים את הציפורן מהבסיס, וגורמות לכאב באצבעות, כמו גם לריח מצחין מעט.
שיטות טבעיות מומלצות
שמן עץ התה
הטיפול המומלץ ביותר הוא שמן עץ התה, חומר חיטוי טבעי הנמכר בחנויות מזון בריאות, המאפשר תוצאות מהירות. יש למרוח את השמן על ציפורניים פעמיים ביום במשך חודשיים לפחות, עד שהפטרייה נעלמת.
תמצית זרעי אשכוליות
טיפול חלופי הוא תמצית זרעי אשכוליות המשמשת באותה צורה כמו שמן עץ התה, פעמיים ביום במשך חודשיים לפחות.
שום טרי
אכילת אחד או שני שיני שום טריות מועילה אף היא לאורך זמן, היות והשום מכיל תכונות אנטי פטרייתיות משמעותיות.
חומץ
חומץ משמש באופן קלאסי להדיפת פטרת ציפורניים. ניתן להשרות את הרגליים בתערובת של חומץ ומים חמים במשך עשרים דקות מידי יום.
טיפות קליר לפטרת הציפורניים
זהו טיפול טבעי יעיל לפטרת, המעלים אותה ואף מטפל במצבים כגון פסוריאזיס ואקזמה. זהו חומר נוזלי טבעי לחלוטין, המורכב מתמצית בנזואין, חומר טבעי לשימור וחיטוי, חומר אנטיספטי טבעי, ופוליגלוקוז, חומר ניקוי אשר מופק מאגוזי קוקוס ותירס, ומתפרק בטבע.
יש לשייף את הציפורניים הנגועות, פעמיים ביום עם שלוש טיפות של החומר, על ציפורניים נקיות ויבשות, במשך חודש. במהלך הטיפול יש להימנע מגריבת גרביים ונעילת נעליים סגורות, על מנת שלא להחמיר את המצב.
שמנים אתריים
יש לטפטף אחת ליום, על הציפורניים הנגועות, תערובת המורכבת ממספר שמנים אתריים, כולל: אורגנו, שמן עץ התה, לימון, לבנדר, הדס, מנטה, פלמרוזה, ארז, מור, מיורם, קמומיל, ניאולי ורוזמרין.
השריית הרגליים באקונומיקה
ישנם הטוענים כי השריית הרגלים "הבעייתיות" בחומר אקונומיקה, במינון קטן כמובן יכול לטפל בפטרת. להרחבה בנושא: האם אקונומיקה מעלימה פטרת בציפורניים?
שיטות קלאסיות לטיפול טבעי בפטרת ציפורניים
בנוסף לטיפולים הקונבנציונאליים, הטבעיים, "תרופות הסבתא" והשיטות האלטרנטיביות, קיימים מספר כללים עליהם יש להקפיד במהלך טיפול טבעי בפטרת:
- הימנעות מאכילת פחמימות מעובדות ופשוטות, כמו גם מסוכרים
- יש לזכור להתמיד בטיפול על מנת להבטיח תוצאות יעילות
- את הרגליים יש לייבש במגבת ייחודית נפרדת ממגבות אחרות לגוף
- הקפדה על אכילת שפע ירקות ושתייה מרובה של מים.
במקרים רבים נגרמת הפטרת בציפורניים כתוצאה מבעיה פנימית מעמיקה המצריכה בדיקה. כך, למשל, לעיתים מתרחשות בשילוב עם הפטרת גם בעיות גרודים, קילוף עור, ואלרגיות שונות.
לכן יש להקפיד על טיפול פנימי הכולל שינוי בהרגלי החיים כגון פעילות גופנית, תזונה בריאה, נטילת תוספים לחיזוק המערכת החיסונית, טיפול בצמחי מפא, בדיקת מצב מערכת העיכול, ושיטות הרפייה להתמודדות עם לחצים וכעסים.
טיפים למניעת הפטרת
אין זה משנה מהו הטיפול הנבחר, יש לנקוט באמצעי זהירות על מנת למנוע את הישנות הפטרת:
- שמירת רגליים נקיות ויבשות ככל הניתן.
- נעילת סנדלים עמידים למים בבריכות שחיה או באזורים ציבוריים רטובים אחרים.
- החלפת גרביים מידי יום.
- גזירת ציפורניים בקו ישר, אך אין לקצוץ אותן ממש עד קצות האצבעות.
- יש להימנע מגריבת גרביים הדוקים, המקדמים שימור לחות.
- יש להיזהר במיוחד במצבי סוכרת או מערכת חיסונית לקויה המשפיעים על הרגליים. מה שעשוי להתחיל כבעיה קוסמטית, עלול להפוך במהירות לבעיה רצינית יותר, אשר מובילה לזיהומים פטרייתיים מורכבים המעורבים עם חיידקים, התמוטטות העור, החמרת כאבים, נוירופתיה ובמקרה של סוכרת מתקדמת, הסרת ציפורן או אף קטיעת הבוהן.
על אף שאנו ממליצים לנסות תמיד טיפול טבעי על פני טיפול בכדורים או משחות, עדיין יש לשקול טיפול בלייזר.
עד כמה שזה נשמע אולי מוזר ולא אפשרי אז כן – טיפול בלייזר לפטרת בציפורניים נחשב כיום לטיפול האפקטיבי ביותר. נכון שיגידו, גם טיפול תרופתי נחשב טוב ביותר, וזה אכן נכון אבל צריך לקחת בחשבון שנטילת כדורים עלולה לגרום לתופעות לוואי שונות ולהזיק לכבד למשל.
מומלץ לגשת בחום לגשת לאחד ממכוני טיפול בלייזר ולבקש הצעת מחיר לטיפול. קליניקה כרמל למשל, מבצעת טיפולים לסובלים מפטרת בציפורניים ומציעה סדרת טיפולים משתלמת במיוחד, אז כדאי לבדוק. בהצלחה!
אולי יעניין אותך גם: