עוסקים בפעילות ספורטיבית מידי יום? סוג הפעילות גורמת באופן תכוף לפטרת בציפורניים? זה מוכח – ספורטאים שנועלים נעליים סגורות במשך שעת ארוכות ונוטים להזיע בכפות הרגליים, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלה. אז איך אפשר למנוע את חזרתה?
פטרת הציפורניים היא בין מחלות הציפורניים הנפוצות ביותר כשלמעשה חמישית מהמחלות שפוגעות בציפורניים, הן מחלות זיהומיות הנכללות תחת הגדרה המטרייה של "פטרת הציפורניים". פטרת הציפורניים היא מחלה שכל אחד ואחת מאתנו עשויים ללקות בה בשלב כזה או אחר של חיינו. עם זאת, ישנן אוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה במיוחד לסבול מהמחלה.
כך לדוגמה, אנשים שמתוקף עבודתם נאלצים להתהלך כשרגליהם רטובות במשך שעות ארוכות, מספקים לפטריות סביבה נוחה יותר להתפתח ולפיכך נמצאים בסיכון מוגבר לפתח את המחלה. יש לציין כי מקור הרטיבות לא חייב להיות חיצוני: גם אנשים שנועלים נעליים סגורות במשך שעת ארוכות ונוטים להזיע בכפות הרגליים, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלה. בהקשר זה יש להזכיר את אוכלוסיית הספורטאים, שבה נעסוק בכתבה זו.
מה הם גורמי הסיכון לפטרת הציפורניים הרלוונטיים במיוחד לספורטאים?
ישנו מגוון רחב של גורמים האחראים לתוספת הסיכון לחלות בפטרת הציפורניים, הרלוונטיים במיוחד לספורטאים. להלן החשובים שבהם על קצה המזלג בנקודות:
הליכה ברגליים יחפות בחללים רטובים וחמימים
כאשר אנו הולכים ברגליים יחפות על משטחים רטובים בחללים חמימים, אנחנו מגדילים משמעותית את הסיכון שלנו להידבק בפטרת הציפורניים. חשוב להבין כי הזנים שאחראיים לרוב המקרים של המחלה, מדבקים ביותר. לכן כאשר אנחנו לא לבד במקומות שהזכרנו מעלה, יתכן מאוד שישנו אדם בקרבתנו שסובל מהזיהום הפטרייתי, אפילו אם הוא עצמו אינו מודע לכך. מקומות שכאלה מקושרים באופן טבעי לספורטאים כשהכוונה היא למשל לחדרי הלבשה, מקלחות משותפות, מכוני כושר, בריכות שחייה ועוד.
שימוש ממושך בנעליים לחות
כאשר אנחנו נועלים נעליים סגורות במשך שעות ארוכות ומזיעים בתוכן, אנחנו מספקים לזיהום את התנאים האידיאליים הנחוצים לו כדי לשגשג ולהתפתח: חושך, רטיבות וחום.
סיכון מוגבר לפטרת כף הרגל
פטרת כף הרגל, הידועה בכינוי "athlete's foot", היא מחלה פטרייתית נוספת, הפוגעת בעור כף הרגל. הזיהום הפטרייתי מוביל בין השאר לגרד עז, התקלפות של העור, יובש ואדמומיות וידוע כי ספורטאים מענפים שונים (שחיינים, אצנים, שחקני כדורגל וכדורסל למשל) נמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלה. בשל העובדה שפטרת כף הרגל פוגעת במערכת ההגנה של האזור הפגוע, אין זה פלא שבקרב כשליש מהחולים הסובלים מפטרת כף הרגל, מתפתח בשלב מסוים זיהום פטרייתי גם בציפורני הרגל הפגועה.
תדירות גבוהה של פציעות בכפות הרגליים – ספורטאים מענפים שונים מפעילים עומסים גבוהים מאוד על כפות הרגליים שלהם וכתוצאה מכך נמצאים בסיכון מוגבר לפציעות מסוגים שונים (לרבות פציעות טראומטיות) באצבעות כפות הרגליים. התפתחות של דלקת באצבעות כפות הרגליים, מגדילה אף היא את הסיכוי לחלות בפטרת הציפורניים, שכן נוזלים עשויים להצטבר מתחת לציפורניים ולשפר את סיכויי ההישרדות של הזיהום הפטרייתי.
שאלת השאלות: כיצד ניתן למזער את הסיכוי לחלות בפטרת הציפורניים?
לאור כל האמור לעיל, אין ספק כי ישנו מגוון רחב של גורמים המגדילים את הסיכון של ספורטאים לחלות בפטרת הציפורניים. עם זאת, על ידי הקפדה על מספר כללים פשוטים, ניתן בהחלט למזער את הסיכון לחלות במחלה באופן משמעותי. להלן הכללים החשובים ביותר:
- הקפידו לייבש היטב את כפות הרגליים לאחר המקלחת בתום האימון. במיוחד יש להקפיד על ייבוש המרווחים שבין הבהונות.
- הקפידו לאוורר את הרגליים מפעם לפעם במהלך האימון ואם אתם סובלים מהזעה מוגברת בכפות הרגליים, זכרו שניתן במהלך האימון להחליף את הגרביים הרטובות לגרביים יבשות תוך שניות ספורות.
- מומלץ מאוד להצטייד בגרביים איכותיות ובנעליים איכותיות, המאפשרות לזיעה להתנדף בצורה יעילה.
- כשאתם מסתובבים בחללים עם משטחים רטובים כמו מקלחות ציבוריות או חדרי הלבשה של בריכות ציבוריות, הקפידו לנעול כפכפים.
- בזמן שאתם גוזרים ציפורניים, הקפידו להימנע מפגיעה בעור ולעולם אל תשתמשו במספריים על עור כף הרגל. כמו כן על מנת למזער את סיכויי ההדבקה, חשוב מאוד שלא לשאול כלים כמו מספריים או קוצץ ציפורניים מאדם אחר (אפילו אם הוא בן משפחה). זאת גם אם אתם מאמינים כי האדם השני לא סובל מזיהום פטרייתי בציפורניים.
- כדי להקשות על הזיהום הפטרייתי לשגשג, ניתן לרכוש ברשתות הפארמה תכשירים אנטי פטרייתיים ולהקפיד על שימוש בתכשיר לפני נעילת הנעל.
הערה חשובה לסיום
אם אתם סובלים מתסמינים של פטרת הציפורניים ובכלל זה התעכרות, הצהבה או התעבות של ציפורן אחת או יותר, חשוב ביותר שלא תזניחו את הבעיה. כיוון שהזיהום הפטרייתי לרוב לא גורם לכאבים, רבים מהחולים נוטים להזניח את הטיפול. בהקשר זה חשוב לציין כי ככול שהטיפול ניתן בשלב מוקדם יותר, כך סיכויי ההצלחה שלו יהיו גבוהים יותר בהתאם. לפיכך ברגע שזיהיתם שינוי במראה הציפורן, מהרו לקבל טיפול. כמו כן את הטיפול בפטרת הציפורניים, מומלץ ביותר להפקיד אך ורק בידיהם המקצועיות של רופאי עור.
מקורות מידע: