את העובש בבית אנו מכירים בעיקר מחדרי אמבטיה לא מאווררים, מרתפים עתירי לחות, סמוך לנזילות וכדומה. אך למעשה, עובש הוא לא פחות ולא יותר מאשר סוג של פטריה. זו פטריה שיכולה להתבסס לא רק על הקיר אלא גם על פירות, לחם, עץ ישן וכדומה. העובש מפרק את הסוכרים ואת הפחמימות או יתר החומרים המזינים וכך הוא גדל ושולח קורים עדינים לתוך החומר פנימה. וכאן עולה השאלה, הלא ממש נעימה, האם יתכן שעובש שבבית עשוי לגרום לפטרת בגוף? אלה הדברים שכדאי לדעת על הקשר בין עובש בבית לפטרת בגוף.
פטריות ועובש – סוגים רבים להם
כאשר אנו מדברים על עובש בבית או על פטרת בגוף, דבר אחד נכון לגמרי – מדובר בסוגים של פטריות. חוקרים הצליחו עד כה לזהות קרוב לרבע מיליון סוגים של פטריות, שמרים ועובשים שהם במובן מסוים סוג של קרובי משפחה. אם נתמקד בעובש, הרי שקבוצה זו מכילה עשרות אלפי מינים שונים. חלק מסוגי העובש רצויים ואפילו חיוניים. פטריות מסוימות ועובש מסייעים לפירוק חומרים אורגניים מתים. בנוסף, שמרים (שגם הם סוג של עובש) אחראים לתפיחת הלחם, לתסיסת בירה ולא פחות חשוב, בייצור סוגים שונים של תרופות (זהו המקור של האנטיביוטיקה, לא פחות ולא יותר).
עובש הוא מטרד בריאותי, במיוחד עבור אנשים רגישים
מרבית המדענים סבורים כי יש קשר קלוש בלבד בין עובש בבית לבין הופעת פטרת בגוף. יחד עם זאת, ישנם הסבורים כי קנדידה הינה צורה של עובש, וכי השפעותיה על הגוף יכולות להיות לעיתים דרמטיות. כך לדוגמא, השפעה על מערכת העיכול, על איכות השינה, כאבי ראש, מערכת העצבים ועוד.
עובש, ממש כמו פטרת, עלול לגרום לתחלואה ולהשפיע בצורה לא טובה על הבריאות. לדוגמא, חשיפה לעובש עלולה לגרום לתופעה אלרגית, לבעיות נשימה, לנזלת. קיימת הנחה שסוגים מסוימים של עובש עלולים לגרום בקרב אנשים עם מערכת חיסונית חלשה או לא מתפקדת לפטרת. לרוב עובש יגרום לפטרת הציפורניים, למשל, אולם ישנם כאלה שעלולים בתנאים מסוימים לשגשג בגוף ולהביא למגוון תופעות בריאותיות ותסמינים לא רצויים.
עובש בבית על פי רוב לא יתורגם לפטרת בעור, ויחד עם זאת, מדובר בסוגים של פטריות שעלולים להפוך לטפילים. באנשים הרגישים לכך, זיהומים בעור, בציפורניים ובין האצבעות עלולים להתבסס. אולם רק כמה עשרות מתוך עשרות אלפי המינים של העובש עלולים להפוך לפטרת מזיקה. נדגיש שאנשים בריאים בדרך כלל, פחות ייטו לסבול מפטרת בגוף. אפילו פטרת נפוצה למדי, כמו פטרת הציפורניים, נובעת על פי רוב מחשיפה ישירה לאדם שכבר נגוע בפטרת. כמו כן, מדובר בדרך כלל בפגיעה נקודתית שלא תשפיע על איברים פנימיים ולא תהווה סכנה מיוחדת, מעבר להיבט האסתטי. שונה הדבר כאשר מדובר באנשים הרגישים לאלרגיות או באנשים שמקבלים טיפולים אגרסיביים כגון חולי סרטן הדם, חולי איידס או קשישים שסובלים מחולשה ומחלות רקע. אם זיהיתם עובש בבית, מומלץ להקדים ולטפל בבעיה. חשיפה ממושכת עלולה להוביל לגירוד, אסטמה, שיעול ובמקרים נדירים גם פגיעה סיסטמתית ואפילו אשפוז.
פטרת עומק בגלל עובש, האם זה ייתכן?
באקלים טרופי, עם לחות גבוהה במידה קיצונית, ידועים מקרים שבהם פטרת נודדת מפני העור, הציפורניים או הרירית שבגופינו לאזורים עמוקים יותר. על פי רוב הסיבה לכך לא נובעת מעובש בבית אלא מהתפשטות של פטרת ממקור אחר. כך למשל הדבקה מאדם אחר, חשיפה לבעל חיים עם פטריה וכדומה. נתקלתם בעובש בבית? בכל מקרה, כדאי לטפל בבעיה!
מקורות ולקריאה נוספת:
https://sciencing.com/fungus-vs-mold-5529716.html
https://www.infobloom.com/what-is-the-relationship-between-mold-and-fungus.
אולי יעניין אותך גם: