מחלת כלי דם היקפית היא היצרות או חסימת העורקים, שגורמת לזרימת דם לקויה לידיים ולרגליים. במהלך הליכה או פעילות גופנית, שרירי הרגליים אינם מקלים מספיק דם והתוצאה היא התכווצויות כואבות.
הגורמים למחלת כלי דם היקפית של הרגליים
הסיבה הנפוצה ביותר היא הצטברות רובד על החלק הפנימי של העורקים, המורכבים מכולסטרול נוסף, סידן וחומר אחר בדם. עם הזמן, הרובד בונה את דפנות העורקים, כולל את העורקים המספקים דם לרגליים. כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה ועישון תורמים להצטברות פלאק.
אם פלאק מצטבר בעורקים, לדם יש פחות מקום לזרום. כל חלק בגוף זקוק לדם עשיר בחמצן, אך הצטברות רובד מונעת מהדם לזרום בחופשיות ומרעיבה את השרירים והרקמות האחרות בפלג הגוף התחתון.
תסמיני מחלת כלי דם היקפית של הרגליים
לאנשים רבים הסובלים ממצב זה אין תסמינים, אך כשהתסמינים מופיעים, הם מתבטאים בכאבים חזקים או התכווצות השוקיים, הירכיים או הישבן. כאב זה מתרחש לאחר הליכת מרחק מסוים.
לדוגמא, הכאב עשוי להתחיל לאחר הליכה קצרה בת מספר דקות. הכאב נעלם אם מפסיקים ללכת. ככל שהמחלה מחמירה, יתכן שתתפתח פטרת הציפורניים או שיתרחש כאב ברגל או בבוהן גם ללא הליכה.
אבחון מחלת כלי דם היקפית של הרגליים
הרופא משוחח עם המטופל לגבי התסמינים והמצב הבריאותי בעבר, ומבצע בדיקה גופנית. במהלך הבדיקה, הוא בודק את הדופק במפשעה, מאחורי הברך, על הקרסול הפנימי, ועל החלק העליון של הרגל. הדופק מצביע על עוצמת זרימת הדם.
דופק נעדר או חלש במקומות אלו הוא סימן למחלת כלי דם היקפית של הרגליים. הרופא עשוי אף להתבונן על גוון העור ברגל כשהיא מוגבהת ולאחר פעילות גופנית. גוון עור הרגל עשוי להוות רמז אם מספיק דם עובר דרך העורקים.
בדיקות האבחון
הרופא מבצע בדיקת השוואת לחץ הדם ברגליים עם לחץ הדם בזרועות. בדיקה זו נקראת אינדקס קרסוליים. בדיקת אולטרסאונד דופלר עורקית עשויה להתבצע על מנת לבדוק את זרימת הדם בעורקים.
בדיקת דם בודקת את הכולסטרול והסוכר בדם כדי לקבוע אם קיימות בעיות אחרות הקשורות למחלת כלי דם היקפית של הרגליים, כגון כולסטרול גבוה וסוכרת.
טיפול במחלת כלי דם היקפית של הרגליים
הטיפול כולל מספר שיטות להקלת התסמינים והפחתת הסיכון להתקף לב, שבץ ופטרת. שינויים בריאים באורח החיים ותרופות עשויים לסייע בהקלת התסמינים והפחתת סיכונים אלו. במקרים מסוימים, יתכן שיהיה צורך בניתוח או בהליך הנקרא אנגיופלסטיקה.
שינויים באורח החיים
הפסקת עישון – זהו אחד הצעדים החשובים ביותר בהם ניתן לנקוט. הרופא יכול לייעץ לגבי תוכניות גמילה ותרופות המסייעות להפסקת עישון.
תזונה בריאה – מאזנת את רמות הכולסטרול, מפחיתה תסמיני פטרת ומשפרת את תפקוד הלב.
פעילות גופנית – משפרת סיבולת לב ריאה ואת זרימת הדם בעורקים.
תכנית להורדת כולסטרול ולחץ דם אם הם גבוהים – יתכן שיהיה צורך בתרופות המסייעות לשליטה ברמות גבוהות אלו.
סוכרת – יש לשמור על רמות הסוכר בדם בטווח היעד.
ירידה במשקל – יש להקפיד על משקל בריא.
הרופא עשוי להציע למטופל להשתתף בתכנית שיקום הלב, במהלכה הוא לומד שיטות התמודדות ומקבל תמיכה המסייעת לו לבצע את ההרגלים הבריאים החדשים בחיים.
תרופות וניתוח
ניתן לקחת תרופות על מנת להפחית את הסיכון להתקף לב ושבץ. התרופות מסייעות למניעת קרישי דם, והורדת לחץ דם וכולסטרול. אם שינויים באורח החיים אינם מסייעים להקלת התסמינים, הרופא ירשום תרופה להקלת הכאב במהלך הליכה.
למקרים חמורים של מחלת כלי דם היקפית של הרגליים, יתכן שיהיה צורך בהליך הנקרא אנגיופלסטיקה, או ניתוח מעקפים על מנת לפתוח עורקים צרים או לנתב את זרימת הדם סביבם. במקרים נדירים, מחלה חמורה עלולה לגרום לרקמות ברגל למות בשל העדר מספיק חמצן כתוצאה מזרימת דם ירודה. במצב זה, יש להסיר חלק מהרגל. מצב זה נפוץ יותר בקרב חולי סוכרת.